Op de website van thuisarts.nl staan heel goede adviezen voor stoppen met benzo’s op een rijtje. Dat is een goede plek om te beginnen met lezen.

Hieronder staan twaalf tips die je hopelijk kunnen helpen bij het afbouwen van benzo’s.

Voor elk medicijn geldt dat de voordelen groter moeten zijn dan de nadelen. De volgende vragen kunnen je helpen deze balans te bepalen. Beantwoord de vragen eerst zelf, bespreek ze met je naasten en stel ze daarna aan je behandelaar, dan kun je de antwoorden vergelijken.

  1. Waarom denk je na over het stoppen met benzo’s?
  2. Waarom gebruik je benzo’s?
  3. Hoe goed hebben de benzo’s jou geholpen?
  4. Heb je (veel) last van bijwerkingen?
  5. Heb je al eens eerder geprobeerd te stoppen met benzo’s?
  6. Wat zijn andere voor- en nadelen voor jou?

Het is niet altijd makkelijk om met anderen te praten over medicijnen. Toch is het belangrijk. Mensen die dichtbij je staan weten heel goed hoe het met je ging zonder medicijnen en hoe het nu gaat mét. Probeer dus duidelijk te krijgen wat je partner, kinderen, familie en vrienden ervan vinden: zouden die ook willen dat je gaat afbouwen? Vraag ze ook waarom ze dat zouden willen. Of je nu stopt of doorgaat met benzo’s: je hebt hun steun nodig.

Zorg dat je goed weet hoe benzo’s werken en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Stel al je vragen aan je behandelaar. Kijk bijvoorbeeld ook op de website van thuisarts.nl, of op het stuk over bijwerkingen op deze website.

 

Als je wilt stoppen moet je daarover altijd met je behandelaar overleggen. De behandelaar moet je vertellen wat je kunt verwachten. Stoppen kan klachten geven, al is dat lang niet altijd zo.

Als je langdurig benzo’s gebruikt is het niet verstandig om met benzo’s te stoppen in een stressvolle periode, dus als er veel problemen of spannende zaken spelen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing, relatieproblemen, stress op het werk, of grote financiële zorgen. Probeer dan eerst in rustiger vaarwater te komen voordat je aan afbouwen begint.

Maak in overleg met je omgeving en je behandelaar een persoonlijk afbouwplan. In een afbouwplan spreek je af hoe lang je over het afbouwen doet en in welke stappen je de dosering vermindert. Neem daar de tijd voor.

Naast een afbouwplan hoort het maken van een terugvalpreventieplan ook bij een goede voorbereiding van het afbouwen. In een terugvalpreventieplan beschrijf je hoe je je voelt als je in balans bent en wat je kunt doen om in balans te blijven. Ook beschrijf je hoe je je voelt als het slechter met je gaat, wat je dan kunt doen, wat anderen kunnen doen en wanneer je aan de bel moet trekken. Soms heb je al een terugvalpreventieplan dat je kunt gebruiken, maar als je er geen hebt is het goed er een te maken. Je behandelaar kan je helpen met het maken.

Sommige van de klachten waarvoor benzo’s worden voorgeschreven, kunnen ook verminderd worden met andere behandelingen of dingen die je zelf kunt doen. Beweging en ontspanning kunnen bijvoorbeeld helpen bij stress, angst en somberheidsklachten. Een ander voorbeeld is cognitieve gedragstherapie gericht op slaapproblemen, als alternatief voor slaapmedicatie. Het kan fijn zijn om, voordat je gaat afbouwen, goed na te denken over deze alternatieven. Bespreek dit met je naasten en informeer bij je behandelaar naar de mogelijkheden.

Zie bijvoorbeeld: https://www.snelbeterinjevel.nl/

Vóórdat je iets gaat veranderen of afbouwen, is het belangrijk om stil te staan bij hoe je je voelt. Anders bestaat de kans dat je misschien denkt dat een klacht door afbouw of verandering van de medicijnen komt, terwijl je die klacht eigenlijk al had. Bijvoorbeeld: ‘met medicatie (dus vóór afbouw/verandering) word ik gespannen wakker’.

Daarnaast is het fijn om tijdens het afbouwen bij te houden hoe het met je gaat en wat je merkt van het afbouwen. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een dagboek of door een app zoals PsyMate te gebruiken. Wanneer je klachten krijgt bij het afbouwen is het belangrijk om met je naasten en behandelaar te bespreken of deze klachten komen door het afbouwen zelf of doordat je klachten terugkomen. Afbouwen kan namelijk spannend zijn en kan stress geven. Ook zijn je hersenen op zoek naar een nieuwe balans. Dit betekent niet direct dat je klachten weer terug zijn gekomen, waarvoor je de benzo ooit bent gestart. Belangrijk is wel om dit goed bij te houden en te bespreken.

Als je langdurig (=meer dan 3 maanden) benzo’s gebruikt, is het belangrijk om genoeg tijd te nemen voor het afbouwen. Als je benzo’s kortdurend (2-4 weken) hebt gebruikt lukt het vaak binnen 1 week af te bouwen. Als je benzo’s langdurig hebt gebruikt, bouw je langzaam en geleidelijker af. Dit duurt meestal tussen de 6-12 weken en soms nog langer. Het is heel persoonlijk hoe lang afbouwen duurt, jij bepaalt in principe het tempo. Bijna iedereen heeft de medicijnen binnen 6 maanden afgebouwd.

Beloon jezelf als het je lukt om een bepaalde tijd vol te houden om het afbouwschema te volgen of om benzo’s helemaal niet meer te gebruiken. Denk hierbij aan een mooie bos bloemen, een wandeling, een uitstapje, een warm bad.

Onthoud dat de ontwenningsverschijnselen tijdelijk zijn. Er komt een moment dat ze verdwijnen. Het kan ook helpen om via MIND, de angst- dwang en fobie stichting (ADF) of de depressievereniging contact te leggen met ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die weten hoe het voelt. Zowel via de ADF-stichting als de depressievereniging kan je elke werkdag ervaringsdeskundige medewerkers bellen voor informatie en advies, gericht op jouw persoonlijke situatie. Via bovenstaande links kom je bij het telefoonnummer of e-mailadres.