Benzodiazepines bij ouderen

Benzodiazepines hebben hetzelfde werkingsmechanisme bij ouderen als bij (jong)volwassenen. Er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten:

  • Ouderen kunnen gevoeliger reageren op de werking van benzo’s, Dat heeft te maken met de veranderende lichaamsbouw: naarmate je ouder wordt, verlies je spiermassa en krijgen je er vetmassa voor terug. Medicijnen kunnen daardoor juist wat sneller of langzamer werken dan bij jongvolwassenen. Om te zien hoe je erop reageert wordt meestal begonnen met een lage dosering.
  • Benzo’s kunnen zorgen voor een groter risico op vallen, en leveren daarmee ook een gevaar om botten te breken (bijvoorbeeld een heup). Dit geldt vooral voor mensen die slechter ter been zijn, slechter zien of die lichte geheugenproblemen hebben. Ook ouderen die goed ter been zijn kunnen door de versuffende werking minder goed reageren ‘s nachts, waardoor de kans op struikelen als ze ‘s nachts moeten plassen toch een stukje groter is dan wanneer ze geen benzo zouden gebruiken. Ook dit is een reden om bij ouderen voorzichtig te zijn met gebruik en voorschrijven van benzo’s.