Benzodiazepines hebben niet de voorkeur bij de behandeling van de meeste psychiatrische problemen. Als de oorzaak van het probleem bekend is, bijvoorbeeld een depressie of psychose, dan kun je beter de oorzaak behandelen, en niet de slapeloosheid of angst die het gevolg ervan is. Uiteraard kan je benzo’s wel tijdelijk nemen als klachten onhoudbaar zijn.

Ook bij slaapproblemen moet de oorzaak worden aangepakt. Het helpt om te zorgen voor goede ‘slaaphygiëne’. De website van thuisarts geeft goede informatie en tips om beter te slapen.

Benzo’s kunnen bij slaapproblemen wel tijdelijk helpen, maar je raakt er snel aan gewend. Meestal werken ze binnen drie of vier weken al minder goed. Daarom zal de arts je maar een recept geven voor een paar weken.

Benzo’s kunnen helpen om een korte periode angst of spanning te onderdrukken. Soms is dat handig om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van de bijwerkingen die je kunt krijgen als je begint met antidepressiva. Antidepressiva werken beter bij angst. Maar bij sommige mensen werken ze niet of niet goed genoeg. Dan helpen benzo’s soms wel. Als dat zo is, kun je ze in ernstige gevallen langer blijven gebruiken.