Je klachten kunnen terugkomen als je benzo’s stopt of afbouwt, maar dit hoeft niet. Vaak krijg je benzo’s voorgeschreven voor klachten die ondertussen ook op een andere manier behandeld worden. Bijvoorbeeld met psychotherapie of antidepressiva. Een benzo is dan maar een korte tijd nodig, om je door het begin heen te helpen. De kans dat de klachten terugkomen als je de benzo afbouwt, is dan klein. Dat is omdat de andere behandeling dan inmiddels werkt.

Wel kan je ontwenningsverschijnselen krijgen als je gaat afbouwen. Ontwenningsverschijnselen kunnen lijken op de klachten waarvoor je met de benzo bent begonnen. Hierdoor krijgen sommige mensen het idee dat de benzo nog steeds nodig is. Dit is niet zo. Het laat alleen zien dat je lichaam aan de benzo is gewend. (Zie ‘wat voor klachten kun je krijgen tijdens het stoppen/afbouwen’)

Het is belangrijk om van tevoren te bedenken of je ook op een andere manier kunt omgaan met je klachten. Slaapproblemen kunnen bijvoorbeeld met slaapadviezen en gesprekstherapie (cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid, CGT-i) heel goed worden behandeld.