Wat zijn redenen om benzo's af te bouwen of te stoppen?

Benzo’s hebben bij slapeloosheid alleen voordelen als je ze korte tijd gebruikt. Als je ze langer gebruikt, verdwijnen die voordelen en blijven de nadelen over. Belangrijke nadelen kunnen zijn: je bent overdag  minder alert, je kunt je minder goed concentreren en het lukt minder goed om nieuwe herinneringen te onthouden. De spierverslapping kan leiden tot valgevaar. Bij een kleine minderheid (2-10%) kan verslaving aan benzodiazepinen ontstaan. Die kans hebben vooral mensen met een verslaving aan een ander middel (zoals alcohol of drugs). Daarom is het goed dat je snel weer stopt.

In het algemeen zijn er verschillende redenen om medicijnen af te bouwen of te stoppen:

1. De voordelen van de medicijnen wegen niet meer op tegen de nadelen. Bijvoorbeeld: het medicijn heeft weinig effect en je hebt wel veel last van bijwerkingen.
2. Als je medicijnen niet of niet volgens het voorschrift gebruikt, kan het verstandiger zijn om af te bouwen of te stoppen.
3. Als je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt heb je meer kans op bijwerkingen.
4. De reden om het medicijn te gebruiken is vervallen, bijvoorbeeld omdat de klachten weg zijn of omdat het effect van de medicijnen afneemt na een bepaalde periode van gebruik. Dit is bijvoorbeeld het geval bij benzo’s voor slaapproblemen. Na 2-3 weken neemt het effect af.