Móet ik stoppen met benzo's als slaapmiddel?

Heel goed dat je nadenkt over stoppen. Mensen die al enige tijd met slaapmiddelen gestopt zijn voelen zich vaak beter dan toen ze ze nog gebruikten.

Meestal krijg je benzodiazepines (benzo’s) als slaapmiddel maar voor een korte periode, maximaal enkele weken. Dat heeft verschillende redenen. Je lichaam kan gewend raken aan de versuffende werking, waardoor het effect op de slaap vermindert. En soms kun je zelfs geestelijk of lichamelijk afhankelijk worden van benzo’s. Benzo’s als slaapmiddel hebben meestal dus alleen voordelen als je ze kortdurend gebruikt. Als je ze langer gebruikt, verdwijnen de voordelen als het gaat om beter slapen, en blijven de nadelen (bijwerkingen) over.

Het is daarom belangrijk om, wanneer je start met het gebruiken van benzo’s, ook meteen na te denken over het stoppen van benzo’s. Vaak zal je behandelaar de benzo’s maar voor een korte tijd voorschrijven. Als je benzo’s lang gebruikt en vooral als je ook plotseling stopt, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.

Zie ook deze pagina op onze eigen website.

Verder staat er goede informatie op thuisarts.nl.